Blokkjeder

I dette innlegget skal jeg ta for meg noe som det kommer til å bli mer av i alle sektorer, nemlig blokkjeder. Hva er blokkjeder? Jeg vil i dette innlegget gå inn på hvordan det fungerer og hvordan det kan bli brukt mellom ulike aktører. Er det noen potensielle utfordringer med å bruke blokkjeder?

Nysgjerrig på hva det er? Snurr film! 

Hva er blokkjeder?

«Blokkjeder kan i all enkelthet kalles en logg. Denne loggen består av flere blokker med informasjon.» 

Deloitte skriver her at blokkjeder forventes å påvirke næringsliv og offentlig sektor enormt de kommende årene. Hvorfor det? Jo, for målet er å fjerne eventuelle tredjeparts involvering og skape tillit. Tillit mellom mennesker er avgjørende for at avtaler og betalinger er riktig.  

Navnet blokkjeder er ganske beskrivende , da det ligger i ordet. Det er snakk om en kjede av blokker som består av informasjon, der enhver blokk i kjeden er basert på den forrige blokken og sånn går det til du ender opp i en startblokk. 

Formålet med blokkjeder

Formålet med blokkjeder er som sagt å ikke bruke tredjeparter som saksbehandlere, banker, offentlige registre eller jurister. Ved å bruke blokkjeder har alle involverte i saken tilgang til all informasjon, istedenfor at informasjonen blir sendt rundt til de ulike partene. Dersom det blir gjort endringer får man beskjed om dette, og man kan raskt godkjenne endringer slik at man kan jobbe videre. Dette fører til en enklere håndtering av saker, god flyt i arbeidet og forhåpentligvis færre komplikasjoner. 

Potensielle utfordringer med blokkjeder

En av utfordringene til blokkjeder er hvitvasking og ulovlig virksomhet. I åpne blokkjeder kan man opptre anonymt og blokkjeden kan brukes til ulovlige handlinger som hvitvasking eller skatteunndragelse, for å nemne noen. Ved hjelp av analyseverktøy kan politiet gjenkjenne mistenkelige mønstre i transaksjonene, for eksempel at de samme transaksjonene blir gjort på samme tidspunkt og med samme beløp. Dette er noe som ligger åpent i blokkjedene, men man kjenner ikke nødvendigvis identiteten til dem det gjelder. 

Ustabil valuta kan forekomme ved at verdien til en kryptovaluta kan vannes ut på grunn av at blokkjeden kan splittes, som for eksempel bitcoin. Bitcoin er en kryptovaluta som baserer seg på blokkjeder. Det innebærer at hver transaksjon krypteres, signeres, lagres fortløpende og samles i en blokk. Men på grunn av at ingen enkeltindivider, institusjoner eller myndigheter har ansvaret, kan troverdigheten til valutaen svekkes. Bitcoin fungerer dermed dårlig som vanlig betalingsmiddel. 

Blokkjeder + Norske helsevesenet = sant? 

Tungvinte oppgaver som deling av dokumenter og informasjon, kan deles effektivt gjennom blokkjedeteknologien. Blokkjeder kan være revolusjonerende innenfor helsesektoren. I et tidligere innlegg skrev jeg om helsesektoren i Norge, hvor gikk jeg inn på utfordringen de har når det kommer til å dele pasientenes informasjon innad. Det er det mange tråder, informasjon kan komme feil og faren for avvik er stor. Men med bruk av blokkjeder kan helsevesenet sørge for at all informasjon om pasienten i form av røntgenbilder, prøvesvar, resepter, sykemeldinger etc. Blir liggende på en base som alle legekontor i Norge har tilgang til (og de er allerede på god vei!). Ikke bare gjør legene og hele sektoren det lettere for hverandre, men de legger også opp til at legene kan gjøre jobben sin enda bedre og gi rett behandling ved behov. 

Tillit er avgjørende for at blokkjeder kan brukes. Har partene tillit, kan blokkjeder være en fornuftig «arena» for å dele informasjon i mellom. Det sparer partene for mye arbeid, gjør arbeidshverdagen lettere og kanskje mer oversiktlig. De potensielle utfordringene er vanskelige å håndtere og kan være et problem med flere bedrifter, der det er mye penger i omløp. Er det en sektor blokkjeder kan være revolusjonerende, er det i helsesektoren og her kan de gjøre en viktig forskjell.

Kilder:

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html

https://www.tek.no/nyheter/guide/i/K3lEw4/alt-du-trenger-a-vite-for-a-skjnne-blokkjeder-og-litt-til

https://teknologiradet.no/blokkjeden-pa-tide-a-ta-grep/

One thought on “Blokkjeder

  1. Du skriver med et persnlig og muntlig preg på teksten som jeg liker veldig godt. Det kommer tydelig frem at du har satt deg inn i stoffet, men du forklarer allikevel på en enkel og forståelig måte!

    Synes innlegget er litt kort, kunne gjerne ha tenkt meg noen flere avsnitt om hva blokkjeder kan brukes til. I tillegg kunne det vært interessant med litt drøfting rundt positive og negative konsekvenser ved økt bruk av blokkjeder.

    Gleder meg til å lese flere av innleggene dine 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *